• Luister Radio Continu
    Luister Radio Continu

Dit is Baronie TV

Baronie TV is een product van Stichting Baronie Media en is sinds de oprichting 1996 uitgegroeid tot een team van circa 100 enthousiaste vrijwilligers. Samen maken wij 5 dagen per jaar “de Baronie TV carnavalsmarathon” om het carnaval in de Baronie van Breda in beeld en geluid bij de mensen thuis te brengen. Dit doen we sinds jaar en dag via live uitzendingen en door verslagleggingen van markante en ludieke carnavaleske gebeurtenissen die buiten plaatsvinden. De focus is oorspronkelijk gericht geweest op het TV-programma. De laatste jaren vind je ons ook steeds meer op de sociale media als Twitter, Facebook, Instagram en Youtube. Dat maakt van Stichting Baronie Media een prachtig team dat samen van alle markten thuis is.

Doel & missie

Baronie TV brengt het carnaval zoals dat in de Baronie van Breda gevierd wordt, bij de kijkers thuis. Dit gebeurt door verslag te doen van diverse feesten en bijna alle optochten in de regio, de carnavalsprinsen met hun gevolgenuit te nodigen in de studio, de regionale carnavalsmuziek te laten zien en horen en door teams op pad te sturen die live-verslag doen van een carnavalsfeest ter plekke. Hierdoor staat het programma Baronie TV dicht bij de carnavalsvierder in de Baronie van Breda. Baronie TV probeert de kijkers te stimuleren om zelf ook carnaval te gaan vieren en optochten en feesten te bezoeken. Maar voor hen die dat niet meer kunnen het carnaval thuis, via de buis of social media, te bezorgen. 

Carnaval kent veel traditie en bijhorende rituelen en vaste evenementen. Tegelijkertijd zien we ook het carnaval meebewegen met de tijd. Andere muziek doet zijn intrede, veel meer interactie via social media, bewegingen van binnen in zalen en kroegen naar feest op straten en pleinen. Ook daar nemen we je als kijker en volger op social media graag in mee. 

Geschiedenis

Toen radio Continu in 1996 een vergunning voor regionale TV kreeg, werd de Continu Carnavals Marathon niet alleen op de radio maar ook voor het eerst ook op de TV uitgezonden. Het initiatief daartoe en de uitwerking daarvan heeft Jac Zom als toenmalig directeur van radio Continu voor zijn rekening genomen en daarbij uiteraard ook andere medewerkers betrokken als Tom Dalderup, Annemarie Franken, Leon Kok, Evert de Ridder, Chris Roelandts, Cees Sweep en Pim van Ginneken en Ad Romijn.

Omdat radio Continu met haar uitzendingen stopte, werd vanaf 1997 gekozen voor de naam Baronie TV. Jac Zom werd voorzitter van de stichting en productie-/programmaleider en Pim van Ginneken eindredacteur. Tevens mag de medewerking van andere bestuursleden als Dirk Brouwers (reclame-acquisitie) en Piet van Hoof (penningmeester) niet onvermeld blijven. En daarnaast natuurlijk alle 50 tot 100 professionele vrijwilligers!

Het aanvankelijk tot de regio Breda beperkte uitzendgebied werd in de loop der jaren uitgebreid met de gemeenten Drimmelen, Etten-Leur, Oosterhout, Moerdijk, Terheijden en Zundert.

Baronie TV werd steeds professioneler. Men beschikt inmiddels al jaren over dezelfde technische apparatuur als in Hilversum. En dat inclusief eenzelfde regiewagen, die ook wordt gebruikt voor programma’s als de X Factor en The Voice of Holland. De organisatie begint al maanden vóór Carnaval. Voor sommigen zelfs al vlak na de zomer.

Jac Zom besloot om er na 11 jaar mee te stoppen en keerde daarom in 2008 niet meer terug. Hij is wel adviseur gebleven, maar zijn (bestuurs- en operationale) werkzaamheden zijn overgenomen door 2 personen, Hans Canters en Boy Buise.

Om alles beheersbaar te houden werd besloten om het aantal live-uitzendingen (voorlopig) iets in te krimpen, waardoor de professionele vrijwilligers wat minder onder druk hoefden te werken.

Een jaar later nam ook Pim van Ginneken afscheid als presentator en productie-/programmaleider. Dit leidde wederom tot diverse programmatische veranderingen.

Door de fusie van Casema was 2008 ook het laatste jaar, dat Baronie TV via het Casema kleinbeeld- en een speciaal Essentkanaal uitzond. Er werd een nauwere samenwerking met Brabant 10 gezocht, zodat Baronie TV vanaf 2009 via het kanaal van deze regionale omroep haar programma’s tijdens carnaval kon blijven uitzenden.
Vanaf 2010 vinden de uitzendingen plaats vanuit de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer. In 2012 komt er een einde aan de samenwerking met Brabant10. Vanaf dan is Baronie TV tijdens de carnaval te zien op Stads TV Breda en ROStv Zundert. Beide zenders hebben bij Ziggo een digitaal bereik in heel West-Brabant. In Zundert en gemeente Breda is het ook analoog te ontvangen.
In 2013 is Baronie TV in heel Nederland te zien via het toepasselijke kanaal 11 (Ziggo). Ook blijft de Carnavalsmarathon te zien via de lokale omroepen van Breda en Zundert. Vanaf 2014 zendt ook KPN de carnavalsmarathon landelijk uit om de ‘niet-ziggo’ kijkers ook mee te laten genieten van het carnavalsgedruis.
In 2014 komen de uitzendingen vanuit O.C. de Vlieren. O.C. de Vlieren is gevestigd in het Huis vd Heuvel.
Baronie TV komt volop in beweging. De 22ste uitzending werd uitbundig gevierd. Die 2 keer 11 was tegelijkertijd voor een aantal vrijwilligers een natuurlijk moment om hun afscheid aan te kondigen. Dat is altijd even slikken. Gelukkig stond nieuw talent direct klaar met goede moed en frisse ideeën. Ook het bestuur werd aangevuld. Ad Romijn en Marina Oomen (sinds 2017) blijven aan. Hans Canters geeft na 11 jaar de voorzittershamer over aan Patrick van Lunteren. Vanaf datzelfde moment versterkt ook Gé Storm het bestuur, als Penningmeester. De discussie over hoe verder richting de jaren 20 van de 20ste eeuw kwam daarmee goed op gang.
De carnavalsuitzending van 2019 was de laatste van icoon Ad Romijn. 23 jaar lang het herkenbare en vertrouwde gezicht van Baronie TV. De Marathon werd ook dit jaar weer uitgezonden op BredaNU. Voor de overige kijkers in de Baronie leverde TVkrant West Brabant uitkomst. De gewenste vernieuwing en modernisering zet na de carnavalsuitzending direct door. Sander van der Meeren en Esther Hereijgers versterken op inhoud het bestuur. De organisatiestructuur wordt opgeschud. Vrijwilligers krijgen meer ruimte om hun creativiteit en positieve inbreng kwijt te kunnen. Ook de positionering van Baronie TV als caranvalsprogramma voor lokale omroepen werd duidelijker gedefinieerd. We opereren nadrukkelijker dan voorheen als productiehuis.
De carnavalsuitzendingen werden dit jaar uitgezonden vanuit Cultureel Centrum de Koe in Princenhage. In verband met corona zijn er verder geen activiteiten in beeld gebracht omdat alles was afgelast. Alle vrijwilligers van Baronie-TV hebben dit jaar wel haar 25-jarig jubileum kunnen vieren, waarvan de kijker vijf dagen lang getuige van waren. Tevens hebben we dit jaar enkele nieuwe medewerkers kunnen verwelkomen waardoor we dagelijks een nieuwe quiz met deelnemers via Zoom hebben kunnen uitzenden. Dit alles uiteraard conform de op dat moment geldende corona maatregelen.

Verder hebben wij op 11-11 dit jaar onze nieuwe APP geïntroduceerd voor Apple en Android zodat Baronie-TV in de toekomst op een eenvoudige manier te bekijken is via verschillende devices in hoge resolutie zodat dit direct op een TV te streamen is.

Vrijwilligers

Baronie TV bestaat uit zo’n 100 enthousiaste vrijwilligers. Ben jij wel benieuwd hoe het achter de schermen bij Baronie TV eraan toe gaat? Heb jij wel iets met veul knopjes, schuifjes, computers en video? Dan zoeken we jou!

Sponsors

Baronie TV kan niet bestaan zonder de sponsors. Bekijk hier de lijst van alle bedrijven die Baronie TV mogelijk maken.

  • Luister Radio Continu
    Luister Radio Continu