Geschiedenis

Het programma Baronie TV is voortgekomen uit de Continu Carnavals Marathon, zoals die jarenlang door radio Continu werd uitgezonden. De initiatiefnemers van deze Continu Carnavals Marathon waren Alfons Jagtman en Jac Zom. Eén van de belangrijkste medewerkers was Ad Romijn.
 

1996

Toen radio Continu in 1996 een vergunning voor regionale TV kreeg, werd de Continu Carnavals Marathon niet alleen op de radio maar ook voor het eerst ook op de TV uitgezonden. Het initiatief daartoe en de uitwerking daarvan heeft Jac Zom als toenmalig directeur van radio Continu voor zijn rekening genomen en daarbij uiteraard ook andere medewerkers betrokken als Tom Dalderup, Annemarie Franken, Leon Kok, Evert de Ridder, Chris Roelandts, Cees Sweep en Pim van Ginneken en Ad Romijn.

Omdat radio Continu met haar uitzendingen stopte, werd vanaf 1997 gekozen voor de naam Baronie TV.  Jac Zom werd voorzitter van de stichting en productie-/programmaleider en Pim van Ginneken eindredacteur. Tevens mag de medewerking van andere bestuursleden als Dirk Brouwers (reclame-acquisitie) en Piet van Hoof (penningmeester)  niet onvermeld blijven. En daarnaast natuurlijk alle 50 tot 100 professionele vrijwilligers!

Het aanvankelijk tot de regio Breda beperkte uitzendgebied werd in de loop der jaren uitgebreid met de gemeenten Drimmelen, Etten-Leur, Oosterhout, Moerdijk, Terheijden en Zundert.
 

2008

Baronie TV werd steeds professioneler. Men beschikt inmiddels al jaren over dezelfde technische apparatuur als in Hilversum. En dat inclusief  eenzelfde regiewagen, die ook wordt gebruikt voor programma's als de X Factor en The Voice of Holland.  De organisatie begint al maanden vóór Carnaval. Voor sommigen zelfs al vlak na de zomer.
 
Jac Zom besloot om er na 11 jaar mee te stoppen en keerde daarom in 2008 niet meer terug. Hij is wel adviseur gebleven, maar zijn (bestuurs- en operationale) werkzaamheden zijn overgenomen door 2 personen, Hans Canters en Boy Buise.

Om alles beheersbaar te houden werd besloten om het aantal live-uitzendingen (voorlopig) iets in te krimpen, waardoor de professionele vrijwilligers wat minder onder druk hoefden te werken.

Een jaar later nam ook  Pim van Ginneken afscheid  als presentator en productie-/programmaleider. Dit leidde wederom tot diverse programmatische veranderingen.

Door de fusie van Casema was 2008 ook het laatste jaar, dat Baronie TV via het Casema kleinbeeld- en een speciaal Essentkanaal uitzond. Er werd een nauwere samenwerking met Brabant 10 gezocht, zodat Baronie TV  vanaf 2009 via het kanaal van deze regionale omroep haar programma's tijdens  carnaval kon blijven uitzenden. 

2010

Vanaf 2010 vinden de uitzendingen plaats vanuit de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer.  In 2012 komt er een einde aan de samenwerking met Brabant10. Vanaf dan is Baronie TV tijdens de carnaval te zien op Stads TV Breda en ROStv Zundert. Beide zenders hebben bij Ziggo een digitaal bereik in heel West-Brabant. In Zundert en gemeente Breda is het ook analoog te ontvangen.

2013


In 2013 is Baronie TV in heel Nederland te zien via het toepasselijke kanaal 11 (Ziggo). Ook blijft de Carnavalsmarathon te zien via de lokale omroepen van Breda en Zundert. Vanaf 2014 zendt ook KPN de carnavalsmarathon landelijk uit om de 'niet-ziggo' kijkers ook mee te laten genieten van het carnavalsgedruis.

2014


In 2014 komen de uitzendingen vanuit O.C. de Vlieren. O.C. de Vlieren is gevestigd in het Huis vd Heuvel.
 

2018


Baronie TV komt volop in beweging.
De 22ste uitzending werd uitbundig gevierd.  Die 2 keer 11 was tegelijkertijd voor een aantal vrijwilligers een natuurlijk moment om hun afscheid aan te kondigen. Dat is altijd even slikken. Gelukkig stond nieuw talent direct klaar met goede moed en frisse ideeën. Ook het bestuur werd aangevuld. Ad Romijn en Marina Oomen (sinds 2017) blijven aan. Hans Canters geeft na 11 jaar de voorzittershamer over aan Patrick van Lunteren. Vanaf datzelfde moment versterkt ook Gé Storm het bestuur, als Penningmeester. De discussie over hoe verder richting de jaren 20 van de 20ste eeuw kwam daarmee goed op gang.
 

2019


De carnavalsuitzending van 2019 was de laatste van icoon Ad Romijn. 23 jaar lang het herkenbare en vertrouwde gezicht van Baronie TV. De Marathon werd ook dit jaar weer uitgezonden op BredaNU.  Voor de overige kijkers in de Baronie leverde TVkrant West Brabant uitkomst. De gewenste vernieuwing en modernisering zet na de carnavalsuitzending direct door. Sander van der Meeren en Esther Hereijgers versterken op inhoud het bestuur. De organisatiestructuur wordt opgeschud. Vrijwilligers krijgen meer ruimte om hun creativiteit en positieve inbreng kwijt te kunnen. Ook de positionering van Baronie TV als caranvalsprogramma voor lokale omroepen werd duidelijker gedefinieerd. We opereren nadrukkelijker dan voorheen als productiehuis.

Baronie TV door de jaren heen

Het is altijd leuk om oude fragmenten terug te kijken. Daarom hebben we hieronder 3 fragmenten uit de oude doos teruggevonden:
 
 • Ger Couvreur - De Muts

  Ger Couvreur - De Muts

  Ger Couvreur is bij Baronie TV altijd een graag geziene gast. Het liedje "De Muts" is ooit mede door Baronie TV bekend geworden. Hiermee weet Ger iedere keer weer de hele studio én alle huiskamers te verblijden. Iedereen kent dit liedje en kan het zonder problemen meezingen!
 • De gezellige Finaleshow

  De gezellige Finaleshow

  De dinsdagavond is altijd supergezellig bij Baronie TV. Eerst worden diverse prijzen uitgereikt. Daarna komen de winnende bands spelen. Hier zie je de finale van 2012.
 • 2013 in 4 minuten

  2013 in 4 minuten

  Baronie TV is er al meer dan 20 jaar alleen voor jou. Het is leuk om te zien hoe professioneel de tv-programma's inmiddels zijn geworden. En dat door alleen maar vrijwilligers! Bekijk hier een impressie van een willekeurig jaar: 2013.
 
 
 
 

 

Baronie TV op social media

Baronie TV is natuurlijk ook op social media te vinden. Op Facebook, YouTube, Twitter, Instagram en Snapchat blijf je altijd op de hoogte van onze programma's en activiteiten. Dus, volg ons op jouw favoriete media!
 

Social Media @baronietv:

Hoofdsponsor van Baronie TV:
Snoeren schoen- en voetspecialist
Hoofdsponsor van Baronie TV: Snoeren schoen- en voetspecialist